Protetska stopalaProteor Dyna C karbonsko stopaloBez obzira da li je u pitanju potkolena ili natkolena proteza, protetsko stopalo ima veoma važnu funkcionalnu ulogu pri izradi proteze. Pri izboru stopala uzimamo u obzir sve već navedene faktore (starost, zanimanje, aktivnosti....), kako bi na najbolji mogući način odredili u koje svrhe će se proteza koristiti.

Stopala delimo u dve grupe, konvencionalna stopala i stopala sa dinamičkim odgovorom.

There are no articles in this category. If subcategories display on this page, they may contain articles.

Subcategories

 • Konvencionalna stopala

  alt

  Konvencionalna stopala su pre svega stopala koja namenjujemo manje aktivnim, starijim osobama, koje protezu koriste u kraćim vremenskim intervalima i na ravnim podlogama tokom dana. Razlog tome je ograničena dorzalna fleksija (5 – 7 stepeni), kao i plantarna fleksija (15 stepeni), kao i odsustvo bočnih pokreta. Smanjena pokretljivost ovih stopala čini ih zbog toga veoma stabilnim na ravnoj podlozi, a sa druge strane njihova upotreba na neravnim terenima je otežana. Ne  preporučujemo ih za mlađe i aktivne korisnike proteza.

   

  alt

  Ovakva stopala mogu biti i sa jednoosovinskim zglobom koji omogućava veću plantarnu i dorzalnu fleksiju, time smanjujući pritiske unutar ležišta prilikom hoda na neravnoj podlozi i čineći protezu udobnijom. Često ih koristimo kod starijih natkolenih amputiraca, koji na protezi poseduju ukočeno koleno, a upotrebom ovog stopala dobijaju lakši i udobniji prelaz preko proteze.

   

 • Stopala sa dinamičkim odgovorom

  alt

  Za srednje i visokoaktivne korisnike koristimo stopala sa dinamičkim odgovorom. Ova stopala odlikuju se mogućnošću  da apsorbuju energiju koja nastaje pri inicijalnom kontaktu proteze i podloge, a zatim je oslobode u poslednjoj fazi oslonca u hodu, tj. pri odrazu proteze. Time ova stopala značajno štede energiju korisnika prilikom upotrebe proteza sa ovakvim stopalima. Materijal koji ovo omogućava je već spomenuti karbon, zbog čega se ova stopala i nazivaju karbonskim stopalima. Fleksibilnost koju karbon pruža stopalu, čini hod lakšim i prirodnijim. Takođe, ova stopala čuvaju i preostale zglobove na amputiranom ekstremitetu tako što apsorbuju silu koja nastaje pri inicijalnom kontaktu sa podlogom.