Konvencionalna stopala

alt

Konvencionalna stopala su pre svega stopala koja namenjujemo manje aktivnim, starijim osobama, koje protezu koriste u kraćim vremenskim intervalima i na ravnim podlogama tokom dana. Razlog tome je ograničena dorzalna fleksija (5 – 7 stepeni), kao i plantarna fleksija (15 stepeni), kao i odsustvo bočnih pokreta. Smanjena pokretljivost ovih stopala čini ih zbog toga veoma stabilnim na ravnoj podlozi, a sa druge strane njihova upotreba na neravnim terenima je otežana. Ne  preporučujemo ih za mlađe i aktivne korisnike proteza.

 

alt

Ovakva stopala mogu biti i sa jednoosovinskim zglobom koji omogućava veću plantarnu i dorzalnu fleksiju, time smanjujući pritiske unutar ležišta prilikom hoda na neravnoj podlozi i čineći protezu udobnijom. Često ih koristimo kod starijih natkolenih amputiraca, koji na protezi poseduju ukočeno koleno, a upotrebom ovog stopala dobijaju lakši i udobniji prelaz preko proteze.

 

Proteor S.A.C.H. stopala

Stepen aktivnostiS.A.C.H. protetska stopala koriste se za pacijente sa niskim stepenom sktivnost (1 ili 2). Udobnost ovog stopala prilikom oslonca na petu, ogleda se u petnim klinovima različite tvrdoće, dok završetak koraka olakšavaju fleksibilni prednji deo stopala.

Pročitajte više

Proteor GERY stopalo

Stepen aktivnostiGERY protetsko stopalo namenjeno je korisnicima veoma niskog stepena aktivnosti (najpre 1). To ga čini preporučljivim za starije osobe sa ograničenim prostorom za kretanje i potrebom za visokim stepenom sigurnosti.

Pročitajte više

Proteor Single Axis stopalo

Stepen aktivnostiSingle Axis protetsko stopalo dozvoljava plantarnu fleksiju (spuštanje prednjeg dela stopala) prilikom oslonca na petu, kao i blagu dorzifleksiju (podizanje prednjeg dela stopala) prilikom odraza. To ga čini veoma sličnim fiziološkom skočnom zglobu.

Pročitajte više